Gezonde school

 Gezonde School op Het Streek

CSG Het Streek vindt het belangrijk dat de schoolomgeving bijdraagt aan de gezondheid van leerlingen en medewerkers. Om deze gezonde  omgeving te realiseren én te waarborgen heeft CSG Het Streek gekozen om te werken volgens ‘De Gezonde School Aanpak’ (www.gezondeschool.nl). Dit is een effectieve aanpak om bij leerlingen bewustzijn te creëren voor een gezonde, actieve leefstijl. Het is bewezen dat een ‘Gezonde School’ niet alleen bijdraagt aan het welbevinden van leerlingen (en medewerkers), het verbetert ook hun schoolprestaties!

Om het vignet ‘Gezonde School’ te behalen moet een school actief zijn op uiteenlopende gezondheidsthema’s:

 • Voeding
 • Bewegen en sport
 • Welbevinden en sociale veiligheid
 • Roken-, alcohol- en drugpreventie
 • Relaties en seksualiteit
 • Fysieke veiligheid
 • Binnenmilieu
 • Mediawijsheid

In de aanloop naar het behalen van het vignet ‘Gezonde School’, kunnen voor elk van bovenstaande thema zogenaamde ‘deelcertificaten’ behaald worden. Op dit moment zijn we actief om in juni 2016 het deelcertificaat ‘Voeding’ binnen te halen. Hiervoor moeten wij als school aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Er moet een watertappunt zijn in de school, zodat leerlingen altijd de mogelijkheid hebben om hygiënisch water te tappen en zo voldoende water te drinken op een dag.
 • De producten in de schoolkantine moeten voor tenminste 75% uit de Schijf van Vijf komen. De kantine voldoet dan aan de eisen ‘Gezonde Schoolkantine’ van het Voedingscentrum.  Bekijk hier een filmpje over onze schoolkantine uitgezonden door SBS6 tijdens het programma ‘feiten en fabels’ in januari 2016.
 • Afspraken over voeding moeten zijn vastgelegd in beleid. Het Streek heeft een voedingsbeleid opgesteld waarin o.a. is vastgelegd dat het voor leerlingen verboden is om grootverpakkingen aan koek-, snoepgoed en chips mee te nemen. Ook alcoholische dranken en energiedranken zijn verboden. Pauzesurveillanten en conciërges houden toezicht op het naleven van deze regels.  
 • Lessen over voeding moeten structureel deel uitmaken van het curriculum.
  Naast de lessen over voeding bij het vak biologie in klas 2, is voor de tweede klassers dit jaar het project “Topfit”  ontwikkeld. Tijdens dit tweedaagse project in de activiteitenweek in mei zullen de leerlingen uit klas 2 diverse activiteiten ondernemen rondom het thema voeding en sport. De leerlingen zullen bijvoorbeeld aan de hand van het online lesprogramma ‘Weet wat je eet’ een voedingsdagboek bijhouden waarna ze persoonlijke adviezen krijgen over hun voeding.

Het Streek werkt op dit moment hard aan het realiseren en/of optimaliseren van de bovenstaande punten, zodat we ons doel om in juni 2016 het deelcertificaat voeding te behalen, kunnen bereiken! Zodra er meer nieuws is, laten wij u dit uiteraard via de website weten!

Gezonde School en de Kenniscampus Ede

 De Kenniscampus Ede wordt gevormd door het Groenhorstcollege, ROC A12, de CHE en de beide locaties van Het Streek. Eén van de speerpunten van deze Kenniscampus is het realiseren van een gezonde, sportieve Campus. Om dit te bereiken, vormen vertegenwoordigers van de verschillende scholen een taakgroep. Deze taakgroep werkt volgens de Gezonde School aanpak. De taakgroep heeft voor dit schooljaar als doel om het deelcertificaat Voeding binnen te halen op alle aangesloten scholen. We trekken hierin samen op. Het sportknooppunt van de Kenniscampus organiseert een aantal sportieve evenementen zoals de obstaclerun op 14 april. Deze evenementen zijn exclusief voor leerlingen en studenten van de Kenniscampus.  Ook kunnen deze jongeren via het sportknooppunt een sportkaart aanschaffen waarmee ze bij verschillende sportaanbieders terecht kunnen.