Interactieve lezing door oud-rechter Hans Hofhuis

Lyceum
Hofhuis Hofhuis

De leerlingen van 5 vwo hebben zich in de afgelopen periode verdiept in het functioneren van de rechtsstaat in Nederland. Zij deden dit tijdens de lessen maatschappijleer. Op de voorkant van hun lesboek en in een van de hoofdstukken staat de foto van Hans Hofhuis, oud-president van de Rechtbank in Den Haag. Wat is er nou interessanter dan deze rechter, die over zoveel belangrijke zaken een uitspraak heeft gedaan (o.a. de Urgenda-zaak), uit te nodigen voor een interactieve lezing. En interessant was het!

Op dinsdag 19 december jl. kwam de heer Hans Hofhuis een interactieve lezing geven. Aan het begin van de lezing vertelde Hofhuis in het kort over waar een rechter op let bij de beoordeling van een zaak. Vervolgens gaf hij een aantal voorbeelden. Hierna werd een kort filmpje getoond over de eerste casus ‘Anne Faber’, waarin de vader van Anne zich afvraagt of de straf die Michael P. heeft gekregen wel voldoende is. Hofhuis gaf hierna zijn visie op de zaak en vervolgens konden leerlingen hun vragen stellen. Hofhuis geeft als reactie op de vraag van  leerlingen of de straffen in Nederland niet te laag zijn, dat in geval van tbs (zoals bij deze casus) het wel degelijk zo kan zijn dat iemand nooit meer vrij komt. Het blijft een ingewikkelde afweging, omdat een rechter zich aan de wet moet houden, maar tevens tot een rechtvaardig oordeel moet komen.

De tweede casus ging over gerechtelijke dwalingen. Er was een kort nieuwsfilmpje over de zaak Lucia de Berk,  waarin ook een aantal andere gerechtelijke dwalingen van de afgelopen jaren op een rijtje gezet. Het toeval wil dat deze allemaal zich afspeelden in Den Haag. In de zaak Lucia de Berk legde Hofhuis uit dat er ongeveer 25 zittingen zijn geweest. De rechters die Lucia in eerste instantie veroordeeld hadden, zijn volgens hem gerespecteerde rechters, maar op de een of andere manier zijn zij in een tunnelvisie verstrikt geraakt.

Aan het eind werd aan Hofhuis nog gevraagd of de door minister Dekker beloofde 73 miljoen Euro voldoende is om de sociale advocatuur in Nederland in stand te houden. Voor dit moment wel, vond hij, maar op de lange termijn moet er veel meer geld bij. Als dat niet gebeurt, komt onze rechtstaat onder druk te staan volgens Hofhuis. Mensen met een kleine portemonnee kunnen dan immers niet meer naar de rechter stappen.

Tijdens de lezing zijn héél veel vragen gesteld die allemaal helder werden beantwoord. Het gros van de leerlingen vond het erg leerzaam en leuk om mee te maken. Ze hopen vaker met dit soort boeiende mensen in gesprek te gaan. Na de lezing was er nog tijd voor individuele vragen. Daar maakten een aantal leerlingen en collega’s gebruik van.

Deze pagina delen