Vwo 2 leerlingen winnen ticket voor het Veluwe Congres!

Bovenbuurtweg
veluwe congres veluwe congres

Leerlingen winnen ticket voor het Veluwe Congres met creatief toekomstplan

Je eigen toekomstplan presenteren in de raadszaal van het gemeentehuis. Hoe leuk en spannend is dat? 15 leerlingen uit vwo 2 deden dit op donderdag 5 april. Ze streden met hun plan om een ticket voor het Veluwe Congres op 19 april. Een deskundige jury wees na lang beraad één van de plannen aan als het winnende. Een creatief plan dat moderne techniek gebruikt om aanrijdingen met dieren op de Veluwe te voorkomen.

De leerlingen zijn voor deze opdracht in de huid van een adviesbureau gekropen. Een adviesbureau dat door de Provincie Gelderland gevraagd is om met plannen te komen om de Veluwe hét nummer één toeristengebied van Nederland te maken. In de gemeente Ede ligt de focus daarbij op verbindingen. De leerlingen ontwierpen passages over de N224. De verschillende groepjes maakten daarbij heel verschillende keuzes. Sommige groepjes ontwierpen een ecoduct of faunapassage voor herten, zwijnen en reeën. Andere groepjes verruimden de mogelijkheden voor het toerisme met een fiets- of voetgangersbrug en speelmogelijkheden voor kinderen.

De opdracht maakt deel uit van een groter project waarbij onder andere ook de film Wild werd bezocht en een veldwerk werd gedaan op de Ginkelse Heide. De Provincie Gelderland liet dit project voor scholieren ontwikkelen door IVN natuureducatie. Op onze school werd het in de aardrijkskundeles uitgevoerd door bijna 100 leerlingen.

De winnende groep bestaat uit Alvin Ye, Roel Reijneveld, Jona Mars en Jochem Torn. Zij bedachten een plan waarbij automobilisten via warmtesensoren gewaarschuwd kunnen worden als er wild in de buurt van de weg is. De jury vond dit plan bijzonder omdat er een relatief nieuwe techniek wordt gebruikt. Bovendien vond de jury het een vorm van omdenken: de leerlingen hebben niet gedacht vanuit het overstekende wild, maar vanuit de automobilist. Dat sprak de jury zeer aan. Tot slot was het plan visueel mooi vormgegeven in minecraft.

Met het gewonnen ticket zal deze groep Het Streek gaan vertegenwoordigen op het Veluwe Congres op 19 april. Daar zal gestreden worden tegen tien andere scholen uit Gelderland. Op voorhand belooft dat een spannende strijd te worden. En wie weet wordt één van de creatieve ideeën van onze leerlingen in de toekomst daadwerkelijk gerealiseerd!

gemeente_0.jpg

Deze pagina delen