Gymnasium

Het gymnasium op de Bovenbuurtweg

Direct in de brugklas kun je op Het Streek kiezen voor het gymnasium. Je weet dan dat je in een groep getalenteerde en gemotiveerde leerlingen terecht komt waarmee je je onder andere gaat verdiepen in de taal en cultuur van Grieken en Romeinen. Heb jij dit altijd al interessant gevonden? Dan is het gymnasium vast iets voor jou.

Het belangrijke vak in de gymnasiumbrugklas is Klassieke Taal en Cultuur. Dit krijg je in de brugklas drie uur in de week. Je verdiept je dan in de geschiedenis en de cultuur van de Grieken en Romeinen en je leert de beginselen van de beide talen. Vanaf klas 2 krijgt dit vak een vervolg in de vorm van Latijn en Grieks als aparte vakken.

Bijzondere talen en cultuur

Heeft dat tegenwoordig nog zin om Latijn en Grieks te leren?  Ja, dat heeft zeker zin. Het leren van deze talen geeft je een enorme voorsprong bij het leren van andere talen. Frans, maar bijvoorbeeld ook Spaans en Italiaans zijn rechtstreeks van het Latijn afgeleid. Ook het Engels heeft veel woorden die direct uit het Latijn komen. En het Duitse taalsysteem is zowel in het Grieks als het Latijn terug te vinden. Grieken en Romeinen legden de basis voor de huidige filosofie, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde. Via het vak KTC leer je op deze manier meer over achtergrond van onze westerse cultuur. Tot slot heb je met een gymnasiumdiploma echt iets bijzonders in handen. Iedereen weet dat je dan echt wat in je mars hebt.

IMG_0370.jpg

Boeiende excursies

Op ons gymnasium ga je mee op een aantal interessante excursies. In de onderbouw naar Xanten en naar Trier. In de tweede klas vindt er een uitwisseling plaats met een school uit Duitsland. In de bovenbouw volgt een reis naar Rome.

Debat en Cambridge English

Op het gymnasium leer je debatteren. Dat houdt veel meer in dan alleen je eigen mening geven. Je leert er ook argumenten te gebruiken en te weerleggen en je oefent verschillende debatvormen. Je kunt ook deelnemen aan leuke en uitdagende debatwedstrijden.

Nieuw op het gymnasium is het Cambridge Engels vanaf de brugklas. Het Engels wordt op hoog niveau aangeleerd door native speakers. Leerlingen kunnen hier tot in de bovenbouw mee verder gaan en zo een internationaal certificaat behalen.

Keuzevak

Leerlingen die in de brugklas niet voor het gymnasium kiezen kunnen op vwo en havo-vwo in de tweede helft van de brugklas wel het keuzevak KTC volgen. Instromen in het gymnasium is daarna mogelijk in klas 2.

Meer weten? Stel je vraag aan mevrouw Zomer (lzo@hetstreek.nl) docent klassieke taal en cultuur of mijnheer Adriaens (rad@hetstreek.nl) teamleider vwo 2 en 3.

Deze pagina delen