Wel naar Den Haag, maar helaas niet naar de Tweede Kamer

College
De plenaire zaal van de Tweede Kamer (foto wikipedia) De plenaire zaal van de Tweede Kamer (foto wikipedia)

Al jaren gaan de leerlingen van het derde leerjaar vmbo-mavo van onze school op excursie naar Den Haag. Ook dit jaar is dat het geval, maar het programma is wel anders. 

Het bezoek zal dit jaar plaatsvinden op dinsdag 29 september. Dan is Prinsjesdag net voorbij evenals de algemene beschouwingen. Normaal is een bezoek aan de Tweede Kamer een vast onderdeel van het programma. Dit jaar is echter alles anders door corona. Helaas worden er maar beperkt groepen toegelaten tot de publieke tribune dus dat gaat niet door. Wel zullen de leerlingen het Binnenhof gaan bekijken. Vorig jaar kwamen leerlingen zelfs premier Rutte daar tegen. Ook gaan ze naar ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

De leerlingen maken voor het vak economie een soort 'Klokhuis'-aflevering met alles wat te maken heeft met de Tweede Kamer en de regering. Voor het vak maatschappijleer richten de leerlingen een eigen politieke partij op. Ook leren ze deze dag hoe een wet wordt aangenomen en maken ze een eigen wetsvoorstel. De reis wordt gemaakt met drie bussen, de eerste bus vertrekt om 07.45 uur. Afhankelijk van het weer, is men omstreeks 16.30 uur weer terug. 

 

Deze pagina delen