Jan Willemsen: eerst het IJsselmeer, daarna Het Kanaal

College
Docent techniek Jan Willemsen in training Docent techniek Jan Willemsen in training

Onze locatie kent een paar fanatieke sporters: vooral lange-afstand fietsers die het leuk vinden om onder primitieve omstandigheden monstertochten af te leggen. Maar er is er een die hen allemaal in de schaduw stelt: Jan Willemsen uit Renkum, docent techniek aan het praktijkonderwijs, die volgend jaar op 9 juli het kanaal over wil zwemmen.

Lange-afstand zwemmen staat tegenwoordig volop in de publiciteit door de geslaagde Elfstedentocht van Maarten van der Weijden. Maar voor die tijd waren er veel mensen die het kanaal over zwommen. Een historische en gevaarlijke tocht van 33 kilometer van Dover naar Calais dwars door een drukke zeeroute met kwallen en stromingen en nog meer ongemak. Matthew Webb was in 1875 de eerste die daarin slaagde. Velen zijn hem gevolgd maar het blijft een uitzonderlijke prestatie. 

Jan Willemsen doet het niet voor zichzelf: zo zit hij niet in elkaar. Jan is eigenlijk een kruising tussen een idealist en een sportman. Hij wil niet zozeer met zijn prestatie te koop lopen, maar hoopt daarmee geld op te halen voor een goed doel: Het huis van Renkum, een plek waar ouders en kinderen welkom zijn voor allerlei activiteiten. Maar voor het zover is moet hij trainen, veel trainen. Drie keer in de week naar het zwembad of open water in de buurt van Renkum. En ook moet hij ervaren wat het is om zo'n lange afstand te zwemmen. Daarom zwemt hij zondag 15 september 'even' het IJsselmeer over. En niet met een wetsuit aan - dat doet hij volgend jaar ook niet - maar gewoon in zijn zwembroekje. Koud hoor! Natuurlijk zijn wij hartstikke trots op zo'n collega; we zullen hem volgen en wensen hem veel succes. Klik hier voor een artikel over de zwemtocht van Jan van Omroep Gelderland en hier voor dat van Doneeractie met de mogelijkheid om geld over te maken. 

Jan%20Willemsen%20kanaal.jpg

 

  

Deze pagina delen