Praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs is leren door te doen

Pro2_0.jpg

Wil jij graag leren door dingen te doen en uit te proberen? Dan is de locatie praktijkonderwijs voor jou dé opleiding na de basisschool. Samen met de vmbo-locatie van het Streek is de locatie voor praktijkonderwijs gevestigd aan de Zandlaan.

In kleine klassen van ongeveer vijftien leerlingen werk je toe naar een baan of zelfs naar een vervolgopleiding. Je werkt met een individueel ontwikkelplan. Dat is helemaal op jou afgestemd.

Meer over het praktijkonderwijs

Welk werk vind je leuk?

De vaardigheden die je in het praktijkonderwijs hebt ontwikkeld door te doen, leer je steeds meer te gebruiken buiten de school. Je ontdekt dan ook welk werk jou het beste ligt.

Branchegerichte cursus

In de derde en vierde klas van het praktijkonderwijs richt je je nog meer op het werk dat je leuk vindt. Je doet dat met branchegerichte cursussen. Die krijg je twee tot vier uur per week. Een branche is een soort werk. Bijvoorbeeld werk in een winkel, welke winkel dan ook. Als dat werk jou ligt, kun je kiezen voor de branchegerichte cursus Winkelmedewerker. Bij zo'n cursus hoort ook een stage. 

Stage

Voordat je op stage gaat, krijg je in de derde klas al één uur per week de cursus Veilig op Stage. Daarin leer je alles over veiligheid op de werkvloer. Ook ga je met een groep medeleerlingen proefdraaien. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Restore Kringloop BV in Ede. Je doet daar ervaring op in het werken. Volg je de cursus Winkelmedewerker, dan kun je bij Restore je opdrachten uitvoeren alsof je daar echt werkt. Er zijn meerdere bedrijven waar de school op deze manier mee samenwerkt.

Diploma, getuigschrift en certificaat

Na vier of vijf jaar verlaat je het praktijkonderwijs met een branchegericht certificaat voor het soort werk dat je leuk vindt.

Natuurlijk heb je niet voor niets vier of vijf jaren goed je best gedaan. Als je alle onderdelen voldoende hebt afgesloten, heb je een diploma verdiend.

Het kan zijn dat je niet alle onderdelen voldoende af kon sluiten. Dan krijg je een getuigschrift met daarop de onderdelen die je wel voldoende hebt afgesloten. 

Doorleren soms mogelijk

Sommige leerlingen gaan na het praktijkonderwijs niet direct werken. Zij kunnen doorleren voor de entreeopleiding van het mbo. Dan ga je een halve dag minder op stage en werk je aan taal en rekenen.

Kiezen uit cursussen

Je kunt kiezen uit zo’n elf branchegerichte cursussen:
• Werken in de keuken;
• Keuken- en bedieningsvaardigheden;
• Winkelmedewerker;
• Schoonmaken in de groothuishouding;
• Zorg & Welzijn/woonhulp;
• Beheer van het schoolmagazijn;
• Werken in de logistiek/heftruck;
• Onderhoud van plantsoenen;
• Werken met bloemen;
• Car care;
• Techniek/VCA.

Deze pagina delen