Profielen

Altijd een profiel dat bij je past

In de bovenbouw vmbo volg je praktijkvakken die passen binnen een beroepsprofiel. Aan het einde van klas 2 kies je het profiel dat bij jou past. In de onderbouw leer je de profielen natuurlijk al goed kennen.

Profielen

 De vier beroepsprofielen van Het Streek College zijn:

  • Produceren, Installeren & Energie (PIE) - In dit technische profiel leer je om producten te maken en te ontwerpen. Dat kan bijvoorbeeld zijn met een 3D-printer. Je leert aan de hand van tekeningen hoe installaties en producten in elkaar zitten en gaat ze ook zelf maken! Ook leer je over bekende én nieuwe vormen van energie. Zoals wind- en zonne-energie. Verder leer je ook nog automatiseren. Want verkeerslichten of een vloerverwarming worden bijvoorbeeld automatisch ingeregeld, maar dat moet wel door iemand gebeuren. In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek echt samen. Kortom: PIE bereidt je breed voor op een technische vervolgopleiding en baan.
  • Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) - Wanneer je voor het beroepsprofiel BWI kiest, leer je alles over ontwerpen en maken van een huis en de inrichting ervan. Denk bijvoorbeeld aan houtbewerking en het maken van meubels. Uiteraard is de vormgeving van een product minstens zo belangrijk, daarom is er ook veel aandacht voor design en decoratie. Wil je leren een huis te bouwen en metselen? Ook daarvan leren we je de fijne kneepjes. Je gaat dus kennis maken met veel beroepswerelden en werkzaamheden binnen de bouwsector.
  • Dienstverlening & Producten (D&P) - Heb je een brede interesse? Dan past D&P goed bij jou. In dit brede profiel leer je van alles en kom je in aanraking met verschillende beroepswerelden. Jij kan zo goed ontdekken waar jij goed in bent. Met deze brede opleiding kun je alle kanten op in het vervolgonderwijs.
  • Zorg & Welzijn (Z&W) - Met dit profiel kun je iets voor mensen betekenen. Ben je creatief, een doorzetter en heb jij hart voor mensen? Kies dan voor Z&W. Je krijgt een brede basiskennis en bereidt je echt voor op een beroep midden in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan verzorgende IG, schoonheidsspecialist, apothekersassistent, begeleider van gehandicapten of kapper.

 

Kies je voor een profiel dan krijg je praktijkvakken die bij jouw keuze horen. Daarnaast kies je keuzevakken. Met deze keuzevakken kun je jezelf nog meer verdiepen in je profielkeuze of jezelf breder ontwikkelen. 

Keuzevakken

Met de keuzevakken kun je jouw opleiding precies de richting geven die bij jou past:

  • Wil jij binnen jouw profiel breed opgeleid worden? Dan heb je de vrijheid om keuzevakken binnen verschillende onderwerpen te kiezen. 
  • Als je een specialist wilt worden, kies dan de keuzevakken die goed bij jouw profiel passen. Zo ga je nog meer de diepte in en leer je dingen die jou een voorsprong op jouw vakgebied geven. 

Het Streek College biedt veel verschillende keuzevakken aan zodat jij de vrijheid hebt om je breed of specifiek op te laten leiden. Van alles wat óf van één onderwerp heel veel. Aan jou de keus!

De keuzevakken zijn ondergebracht in 8 thema's, die zie je hieronder.

Zit er een thema bij dat jou aanspreekt?

ON STAGE

Met aandacht voor muziek, dans, drama, media, decorbouw, beeld en geluid

FOOD & CO

Met aandacht voor alles wat bij voedsel komt kijken

TECHNIEK

Met aandacht voor vertrouwde technieken (houtbewerking, metaal, metselen, installatie- en elektrotechniek) en voor nieuwe technieken zoals domotica en mechatronica

BIZZNIZZ @ SCHOOL

Met aandacht voor secretarieel, winkelverkoop en productontwikkeling

SPORT & VEILIGHEID

Met aandacht voor veiligheid, vrede en toezicht, sport en fitness

DESIGN & (MULTI)MEDIA

Met aandacht voor interieurontwerp, decoratie, web- en gamedesign

ZORG & WELZIJN

Met aandacht voor de verzorging, welness, uiterlijke verzorging en diëtetiek

MILIEU & DUURZAAMHEID

Met aandacht voor allerlei aspecten rond milieu en natuur

 

Deze pagina delen