BBL / KBL

ONTWIKKEL JE TALENT OP HET BBL / KBL

HET STREEK COLLEGE biedt Onderwijs dat bij jou past

Je kunt op Het Streek College het vmbo doen in drie verschillende niveaus: de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de mavo-GL.

Basisberoepsgericht

De basisberoepsgerichte leerweg is voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld. Vanaf het eerste leerjaar ga je je oriënteren op beroepen waarbij je zelfstandig aan het werk kan gaan. Na het vmbo vervolgen zij hun opleiding op het mbo, niveau 2. Daar worden zij vakman of vakvrouw. De leerstof voor de basisberoepsgerichte leerweg is heel concreet, aan de hand van praktische voorbeelden wordt uitgelegd wat belangrijk is. Het examenprogramma voor de leerlingen is anders dan bij de kaderberoepsgerichte leerweg. Het examen bestaat uit vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

Kaderberoepsgericht

De kaderberoepsgerichte leerweg is voor leerlingen die meer theoretisch zijn ingesteld, maar ook graag praktisch bezig zijn. Ook zij oriënteren zich op beroepen vanaf leerjaar 2, waarbij zij de mogelijkheid hebben uiteindelijk in een leidinggevende functie terecht te komen. Zij gaan na het vmbo doorleren op het mbo op niveau 3. De leerstof is meer gericht op het verwerven van inzicht en het toepassen van het geleerde in verschillende situaties (waaronder praktijk). Het examenprogramma vraagt op theoretisch niveau veel van de leerling. Het examen bestaat uit vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

Produceren, Installeren & Energie

In dit technische profiel leer je om producten te maken en te ontwerpen. Je leert aan de hand van tekeningen hoe installaties en producten in elkaar zitten en gaat ze ook zelf maken! Ook leer je over energie en automatiseren. In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek echt samen. Kortom: PIE bereidt je breed voor op een technische vervolgopleiding en baan.

Bouwen, Wonen
& Interieur

Wanneer je voor het beroepsprofiel BWI kiest, leer je alles over ontwerpen en maken van een huis en de inrichting ervan. Denk bijvoorbeeld aan houtbewerking en het maken van meubels. Uiteraard is de vormgeving van een product minstens zo belangrijk, daarom is er ook veel aandacht voor design en decoratie. Wil je leren een huis te bouwen en metselen? Ook daarvan leren we je de fijne kneepjes.

Zorg
& Welzijn

Met dit profiel kun je iets voor mensen betekenen. Ben je creatief, een doorzetter en heb jij hart voor mensen? Kies dan voor Z&W. Met deze opleiding kan je verschillende beroepen gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan verzorgende IG, schoonheidsspecialist, apothekersassistent, begeleider van gehandicapten of kapper.

Dienstverlening
& Producten

Heb je een brede interesse? Dan past D&P goed bij jou. In dit brede profiel leer je van alles en kom je in aanraking met verschillende beroepswerelden. Jij kan zo goed ontdekken waar jij goed in bent. Met deze brede opleiding kun je alle kanten op in het vervolgonderwijs.

Vier profielen

In de brugklas en in de tweede klas krijg je loopbaanlessen. Tijdens die lessen onderzoek je welke mogelijkheden er zijn voor jou voor je latere beroep. We hebben vier profielen, waaruit je kunt kiezen aan het eind van het tweede leerjaar:

  • Produceren, Installeren & Energie (PIE) – Techniek
  • Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) – Techniek
  • Dienstverlening & Producten (D&P)
  • Zorg & Welzijn (Z&W)

Welk profiel je ook kiest, er zijn altijd dingen die je standaard moet leren. Een voorbeeld is hoe je een verslag maakt, of hoe je in powerpoint een mooie presentatie voorbereidt. Deze algemene onderdelen krijg je in de profielvakken. Ook werk je in de profielvakken aan de onderwerpen die voor jouw profiel erg belangrijk zijn, bijvoorbeeld les over gereedschap in een technisch profiel. We bieden hiernaast ook keuzevakken aan. Hiermee stel je je eigen leerroute samen, precies wat jij wilt.

Keuzevakken

Onze keuzevakken bieden we aan in verschillende thema’s, waarbinnen je veel kan kiezen. Naast de vakken die bij jouw profiel horen, kun je dus heel gericht kiezen wat bij jou past. Kies jij vakken uit die dicht bij jouw profiel liggen, dan heb je de kans je te verdiepen. Kies je vakken binnen een ander thema, dan ben je je juist aan het verbreden. Bij ons kan je alle kanten op!

PraktischE INFO Het Streek

Voor ouders en leerlingen

Hoe laat beginnen de lessen? Wanneer zijn de vakanties? Wat doe je als je ziek bent? Via deze pagina kom je terecht bij allerlei praktische informatie die van belang is als je leerling of ouder van een leerling van Het Streek College bent.

OP HET STREEK KUN JE JE VERDER ONTWIKKELEN

Méér weten of keuze al gemaakt?

Lees alles OVER HET STREEK en meld je aan!