Technasium

Ontdek zelf op het technasium

HET STREEK LYCEUM biedt Onderwijs dat bij jou past

Op het techasium, voor havo en vwo, krijg je alle ruimte om zelf te ontdekken. Heb je belangstelling voor de wereld om je heen? Ben je goed in het verzinnen van creatieve oplossingen voor lastige problemen? Werk je graag samen met anderen? Dan is het technasium geknipt voor jou!

Vakoverstijgend werken

Hoe helpen vakken als wiskunde, scheikunde, natuurkunde of beeldende vorming je om lastige problemen op te lossen? Dat leer je op het technasium. Je onderzoekt en ontwerpt en helpt zo echte opdrachtgevers van bijvoorbeeld een ziekenhuis of een universiteit. In het technolab bedenk je de creatiefste oplossingen.

Ben je een echte doorzetter met een havo- of vwo-advies, dan is het technasium iets voor jou! En nee, niet alleen voor jongens, maar zeker óók voor meisjes. Het Streek Lyceum is de enige school in Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal die het technasium aanbiedt.

5- of 6-jarige
opleiding

Na de brugklas kun je zowel op de havo als op het vwo verder met het technasium, zelfs tot aan je eindexamen.

Onderzoek &
Ontwerpen (O&O)

Hét vak van het technasium is Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Tijdens dat vak ben je samen met een aantal leerlingen acht weken met een project bezig.

Werken aan
een project

Elk project begint met een vraag van een opdrachtgever. Deze opdrachtgever werkt voor een bedrijf of een instelling. Samen met je groepsgenoten werk je dus aan een echt vraagstuk. Die vraagstukken zijn heel verschillend.

Technasium-
certificaat

Ook in de bovenbouw kun je verder met het technasium. Je kiest dan voor het examenvak Onderzoek & ontwerpen (O&O). Bij je diploma ontvang je dan een officieel technasiumcertificaat!

Héél verschillende opdrachten

Elk project op het technasium begint met een vraag van een opdrachtgever. Deze opdrachtgever werkt voor een bedrijf of een instelling (bijvoorbeeld een universiteit of een ziekenhuis). Samen met je groepsgenoten werk je dus aan een echt vraagstuk. Die vraagstukken zijn heel verschillend. Maak je eigen windmolenplatform en test die in het golfbad van Maritiem Onderzoeksinstituut Marin. Maak een YouTube-filmpje voor basisschoolleerlingen die meer willen weten van een onderwerp uit de wereld van de techniek en wetenschap.

Schoolvakken en excursies

Om zo’n opdracht uit te kunnen voeren, moet je creatief nadenken en samenwerken. Je moet je kennis benutten van andere schoolvakken zoals wiskunde, natuurkunde, biologie, aardrijkskunde en beeldende vorming. Natuurlijk is het handig als je gaat kijken bij het bedrijf dat jullie de opdracht heeft gegeven. In het technasium ga je daarom regelmatig op excursie. Na acht weken aan een project te hebben gewerkt, presenteer je als team jullie oplossing aan de opdrachtgever.

Het technolab

Jouw werkplek bij Onderzoek en ontwerpen is niet het klaslokaal, maar het technolab. Je bent daar met je team steeds op andere plekken te vinden. Je gebruikt de computer of laptop om informatie te zoeken en om verslagen te maken van je onderzoeken. Aan tafel maak je een bouwtekening van het ontwerp dat jouw team heeft bedacht. In de werkplaats maak je gebruik van machines en gereedschappen om samen een maquette of een werkende constructie te bouwen. In het technolab hoef jij je dus nooit te vervelen!

Na de brugklas

Als je na de brugklas graag verder wilt met het technasium, kun je doorstromen naar 2 havo-technasium of 2 vwo-technasium. Je krijgt dan vijf uur per week het vak Onderzoek en ontwerpen.

CONTACTPERSOON

HEB JE EEN VRAAG? STEL HEM GERUST

Meer weten over het technasium? Stel je vraag aan één van onze technatoren, mevrouw Bakkenes tba@hetstreek.nl of de heer Dekker hdk@hetstreek.nl.

PraktischE INFO Het Streek

Voor ouders en leerlingen

Hoe laat beginnen de lessen? Wanneer zijn de toetsweken? Wat doe je als je ziek bent? Hoe leen of verleng je een boek bij de mediatheek? Via deze pagina kom je terecht bij allerlei praktische informatie die van belang is als je leerling of ouder van een leerling van Het Streek Lyceum bent.

BELANGRIJK OP HET STREEK LYCEUM

BEKIJK HIER WAAR WIJ WAARDE AAN HECHTEN IN ONS ONDERWIJS

Keuzeaanbod

Op Het Streek Lyceum krijg je ruimte om te kiezen wat bij je past: Extra sport, Cambridge Engels, Béta Challenge of Cultuur & media, bijvoorbeeld.

ONDERSTEUNING

Vanaf de start van je schoolloopbaan op Het Streek Lyceum hebben we aandacht voor jou en voor wat je nodig hebt om de middelbare school succesvol te doorlopen. Lees hier meer.

LAPTOPS IN DE LES

Op Het Streek Lyceum neem je iedere dag je eigen laptop mee om, naast je schoolboeken, in de lessen te gebruiken. Lees hier meer over.

Buitenschoolse activiteiten

Op Het Streek Lyceum valt er ook naast de lessen van alles voor jou te beleven aan culturele en sportieve activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks zeil- en skikampen. Lees hier meer.

OP HET STREEK KUN JE JE VERDER ONTWIKKELEN

Méér weten of keuze al gemaakt?

Lees alles OVER HET STREEK en meld je aan!