Gymnasium

Het gymnasium op de Bovenbuurtweg

Ga je naar één van onze havo/vwo- of andere vwo-brugklassen, dan is Klassieke taal en cultuur (KTC) een keuzevak in het tweede halfjaar. Het vak laat je op een boeiende manier zien hoe bijzonder de oude beschaving van de Grieken en Romeinen is geweest. Leerlingen die voor het gymnasium kiezen, hebben een brede interesse en houden wel van een uitdaging!  

Veelzijdige opleiding

Na de brugklas leer je het gymnasium pas echt kennen als een veelzijdige opleiding. In ieder leerjaar doe je mee aan boeiende gymnasiumactiviteiten en -projecten. Die hebben vaak iets te maken met de klassieke oudheid. Daar hebben ze bijvoorbeeld het debatteren uitgevonden. Hoe ben je de ander sterker af met woorden? Je leert op het gymnasium debatteren. Als je dat goed kunt, word je misschien afgevaardigd naar een regionale of landelijke debatwedstrijd. Daar ga je dan de eer van onze school verdedigen. Goed je woorden kunnen kiezen is óók belangrijk bij het presenteren en bij het maken van een krant. Kies je voor het gymnasium, dan leer je presenteren en ga je je eigen krant maken bij onze buren: de Christelijke Hogeschool Ede. 

Latijn en Grieks

Gymnasium.  Daar hoort ook Latijn – de taal van de oude Romeinen - en Grieks bij. In het vak Klassieke taal en cultuur heb je hiermee al kennis gemaakt. Nu leer je ook hun taal, waardoor je kunt lezen wat ze hebben geschreven. Je komt meer te weten over hun denkbeelden. Verrassend genoeg blijken die soms helemaal niet zoveel te verschillen van de onze!

IMG_0370.jpg

Excursies

Aan de gymnasiumactiviteiten zitten vaak leuke excursies vast. Zo ga naar je Romeinse overblijfselen in Xanten en naar de oude stad Trier, beide in Duitsland. Je bezoekt het Oudheidkundig Museum in Leiden. En er staat in 2 gymnasium een uitwisseling met een Duitse middelbare school op het programma. Goed voor je taalontwikkeling en voor de kennismaking met andere culturen.

De bovenbouw en daarna

In de tweede helft van 3 gymnasium beslis je of je verder wilt gaan met dit schooltype. Ga je ervoor, dan doe je ook examen in Latijn en/of Grieks. De nadruk bij die vakken ligt dan niet alleen op de taal, maar ook op de klassieke cultuur. Je maakt in de bovenbouw uitgebreid kennis met het denken en handelen van de oude Grieken en Romeinen, met wat ze hebben nagelaten en hoe dat doorwerkt in onze tijd. Aan die kennis heb je veel wanneer je een vervolgstudie kiest als geneeskunde, rechten, filosofie, (kunst)geschiedenis, Engels, Italiaans, Frans of Spaans.

Rome

In 5 gymnasium bezoek je Rome en de voorstad Ostia. Voor velen hét hoogtepunt van hun schoolcarrière. Tijdens het verblijf daar maak je niet alleen kennis met veel klassieke en religieuze highlights, maar ook met de rijkdom aan (kunst)historische overblijfselen van de stad. En natuurlijk met de Italiaanse keuken (méér dan pizza en pasta) en de Italiaanse mode. 

Heb je nog vragen over het gymnasium op de Bovenbuurtweg, neem dan gerust contact op met de teamleider vwo onderbouw, meneer Adriaens (rad@hetstreek.nl).

Deze pagina delen